Man kan faktiskt mecka cykel med rosa naglar

Man kan faktiskt mecka cykel med rosa naglar

Here we go again…Jag vill känna att jag har kontroll, jag vill känna att jag har gjort mitt allra bästa (på kortast möjlig tid i det här fallet) för att förbereda den här stora resan. Men att gå från att vara på gränsen till utbrändhet till att pressa sig själv och undermedvetet vara så jäkla duktig igen är ju faktiskt inte så smart. Jag måste lära mig att det är okej att sänka mina höga ambitioner och släppa kontrollen lite, jag kan bara förbereda visst antal saker inom 2 veckor nu och det blir inte bättre om jag stressar dygnet runt för att hinna med allt och är utsliten innan resan ens har börjat. Då försvinner ju helt syftet med resan.

Jag har senaste veckorna haft besök av nära vänner både från Tromsö och Östersund här nere i Göteborg, träffat familjen (men haft allt för lite tid åt det) och planlagt resan på en sjuklig nivå. Ner i minsta detalj, jämfört material och saker jag behöver ha med. Det här skall jag trots allt leva med i flera år framöver och det är inte alltid lätt att få tag på riktigt bra kvalite längst vägen så allt sånt bör beställas och provas ut redan nu.

Tanken är att allt som blir med till uppvärmningsturen i sommar skall prövas ut inför den långa resan i September, så jag ser vad som fungerar och inte fungerar. Vad jag verkligen behöver och vad jag ändå inte använder så mycket. Allt skall vägas och övervägas – behöver jag verkligen det här?

Det har tagit evigheter att fumla sig fram i mörkret i val av cykel (utan någon stor tidigare erfarenhet) V-broms eller skivbrom? För några månader sen visste jag knappt skillnaden, jag var inte så insatt i hur en skivbroms fungerade eller vad som kan gå fel. Jag har bestämt mig för v-broms eftersom det är tryggt stabilt och går att få tag på reservdelar på alla möjliga märkliga platser vi kan tänkas besöka. Dessutom blir det lättre för mig att reparera och underhålla cykeln själv och jag kan känna mig trygg med att jag vet vad jag gör.

Carbonram, titan eller stål? Många verkar vara överens om att stål är det tryggaste på en sån här stor resa, sker det något kan den svetsas ihop på de flesta verkstäder längst vägen.

Men vilken cykel skall jag välja? Det är ett stort val, vi skall spendera många timmar tillsammans, Efter många månaders surfande, och frågande på olika butiker och kontaktat folk med lite erfarenhet verkar det ofta komma ner till Surly Long Haul Trucker eller Kona Sutra.

 

Photo: Mike Lima

Photo: Mike Lima

 

Min snygga men dock så ömtåliga rumpa måste ha en fin sadel – de flesta rekommenderar Brooks lädersadlar. Än har jag en lång väg kvar tills jag känner mig mer självsäker på själva cykelbiten, jag är fortfarande tjejen som meckar cykel med rosa naglar. Men allt måste inte vara perfekt, idag sänker jag mina krav och tar en liten paus och andas. Allt handlar om att våga starta, resten får jag nog helt enkelt lära mig längst vägen – för ingenting är ju faktiskt omöjligt.

Regnkläder, skor, tält, sovsäck etc. Så mycket att skaffa, jämför och känna efter med. Så lite tid. Den här resan blir ju faktiskt av. Den är ju bara runt hörnet – plötsligt blir allt verklighet.